2017. július 20., csütörtök

Štyridsať rokov od chvíle, kedy Ashe zmenil Wimbledon. Pre bratov a sestry

"Naša ľudí, ľudí s farebnou kožou, už 500 rokov ťaží komplex menejcennosti. A potrvá ďalších 200 rokov, než sa ho úplne zbavíme, "povedal vtedy Ashe. "Tento triumf ukazuje zvlášť našim deťom, že máme svojich hrdinov a môžeme dokázať to, čo ostatní."

Narodil bet365 bonus sa v Richmonde, v Nemocnici svätého Filipa, v oddelení pre černochov. Už v štyroch čítal. Lenže mama mu zomrela, keď mal šesť. Podľa príkazu prísneho otca, policajtov, potom každú nedeľu chodil do kostola. Mal presne 12 minút na cestu zo školy domov. Žiadne zevlování na rohoch s mladíkmi, ktorí sa srocovali do pouličných gangov.

Vyrástol a žil vo všadeprítomné disciplíne. Na u niverzite v Los Angeles vyštudoval obchodnú správu. Slúžil v armáde. Premáhal zranenia a choroby.Stal sa dokonalým idolom pre milióny Afroameričanov.

"Svojimi činmi búral bariéry," povedala svetová jednotka Serena Williamsová minulý víkend v Londýne. "A to finále s Connorsom zvládol úžasne. Videla som zostrih v televízii a hovorila si: To bolo vážne super! "

forhendový volej ožíva

Na wimbledonskom centrálneho kurtu to hučalo. Jimmy Connors, sebavedomý bitkár a jasný favorit reportérov aj stávkarov, znenazdania otáčal priebeh takmer strateného zápasu.

Ashe, skoro o desať rokov starší veterán, vstúpil do svojho prvého boja o titul v All England Clube brilantne. Connors nahnevane hodil uterák pod rozhľadňu hlavného rozhodcu a klial. Obecenstvo obdivne vzdychalo. Jeho väčšina priala Ashe.Z davu stúpali obláčiky dymu, vtedy sa tu ešte smelo fajčiť. Lenže za stavu 6: 1, 6: 1, 5: 7, 0: 3 sa zdalo, že sa sen muža z Richmondu rúca.

V siedmich sa naučil bet365 mobil základné údery. Neskôr o jeho rozvoj staral lekár Robert Walter Johnson, tiež kouč ALTHEA Gibsonove, prvý wimbledonskej kráľovnej tmavej pleti (1957, 58).

Asheův príbeh pútal gigantickú pozornosť. Pre mnoho znalcov bol budúcim velikánom bieleho športu. Oddane sa bil za vlasť v Davis Cupe, jeho zisk v roku 1968 považoval za svoj najcennejší úspech.

Lenže na najprestížnejších podujatiach často zakopával tesne pod vrcholom. Pred Wimbledonom 1975 sa predral do 11 grandslamových semifinále, dosiahol však iba na dva tituly (US Open 1968 a Australian Open 1970).Teraz sa mu naskytla jedna z posledných príležitostí na dobytie najvzácnejšieho titulu.

Prezrel si záznam z Connorsova štvrťfinále. Stanovil stratégiu a d održiaval ju. Z pestrého registra úderov používal loby i COPY. Podával von z kurtu do šokové bekhendu. Báječne sa mu daril aj forhendový volej, inak považovaný za jeho slabinu. "Jim dáva také rany, že stačí len nastaviť raketu a loptička sa od nej odrazí," povedal potom Ashe.

"Come on, Connors!" Volal z tribúny jeden z fanúšikov prahnúci po vyrovnanejším stretnutí.

"Veď ja sa snažím, sakra!" odsekol nakvasenom "Jimbo".

bitka drobcovi

V Londýne sa vtedy konalo prvé rýdzo americkej finále za 28 rokov.Novinár Peter Bodo v knihe venovanej práve tejto partii líčil súpera nasledovne: "Kto by tie dva videl prvýkrát, možno by ho napadlo, že sa obaja potrebujú poriadne najesť."

Na sebe mali krátke trenírky, vyčnievali im z nich dlhé nohy. Pripomínali pavúkmi. Asheovu výšku (188 cm) umocňoval tradičný účes zvaný afro. Na dvorec kr áčal v daviscupové bunde s nápisom USA.

Ako by si chcel rýpnout do Connorsa. Veď ten zrovna pred turnajom zažaloval bet 365 Ashe pre urážku na cti. Žiadal milióny dolárov, neb mu rival verejne vytkol neochotu reprezentovať ich krajinu v Davis Cupe.

Ashe nikdy predtým ani potom ľaváka Connorsa neporazil.

Lenže teraz je teraz.

V pauzách pri výmenách strán strnulo sedí na stoličke so zavretými očami. Medituje.Ako obvykle neukazuje nikomu, ako sa cíti. Neodhaľuje nervozitu.

Priezvisko jeho predkovia, otroci dovezení zo západnej Afriky, prevzali od svojho pána, guvernéra Samuela Ashe zo Severnej Karolíny, ako bývalo zvykom. Kvôli farbe pleti musel odmalička zniesť veľa ústrkov. Otec ho učil dodržiavať pravidlá, hoci sa trebárs zdala nespravodlivá.

Keď pri svojom deviatom štarte vo Wimbledone (tiahlo mu na 32) dokráča l tak blízko posvätné trofeji, chcel ju získať aj pre milióny svojich bratov a sestier. Hlavne pre deti, aby mali na koho hrdé. Aby mali vzor. Vedie nad Connorsom 2: 1 na sety. Hoci obhajca titulu povstáva z rakvy, Ashe sa cíti skvele. Verí si.Nie, nechce tú šancu pustiť.

Spomienka na doživotie

Osud mnohokrát nemilosrdne preveroval jeho vôli. Po odstránení zvápnělého ložiská v ľavej päte, ktoré neznesiteľne tlačilo na achilovku, vo februári 1977 sa prepadol na 257. miesto v rebríčku. John McEnroe a ďalšie dravce z novej generácie sa hnali pred neho. Trpel. Kríval. Cvičil.

Zvažoval, či znovu má zmysel trénovať. Áno, má. Ten chlap patriaci do čítaniek ešte v tridsiatich piatich vyšplhal na 14. pozícii v poradí ATP.

Zastavilo ho až genetické prekliatie. Po rodičoch zdedil vlohy k problémom so srdcom. V júli 1979 ho stihol infarkt. Podstúpil dve operácie, pri druhej - ako sám tvrdil - sa z krvnej transfúzie nakazil vírusom HIV.

Pomáhal v dobročinných akciách. Protestoval proti rasistické politike v Juhoafrickej republike aj proti spôsobu zaobchádzania s utečencami z Haiti v USA. Bol kapitánom daviscupového tímu. Niet divu, že je z neho legenda. Že po ňom vo Flushing Meadows pomenovali najväčší tenisový štadión na svete.

"Kiež by som ho spoznala ako trochu starší," želá si Serena Williamsová. "Bola som malá, keď sme sa bet365 stretli na verejnom tréningu, ktorý viedol. Pripadal mi boží. Správal sa milo. Venoval sa všetkým deťom, ale mne a sestre Venus najviac.Tú spomienku si v sebe ponesiem nadosmrti. "

Doba, prostredie a jeho najbližší ukovali z Ashe tuho odolného človeka, čo sa ukázalo pred Wimbledonom 1975 aj po ňom. Nie, zo stavu 0: 3 v štvrtej sade sa ne zloží. Ten flákač Connors s oceľovou raketou ho nemôže zastaviť. "Stále som si myslel, že vyhrám, hral som dobre a veril som si," povedal žurnalistom.

Prečo ja?

Február 1993. Trýzna ho zápal pľúc sprevádzajúce AIDS. Zostáva mu týždeň života. Vydáva knihu spomienok s názvom Dni milosti.

V nej píše: "Docela často ľudí zaujíma, či si pri všetkých tých chorobách hovorím: Prečo ja? Nikdy to nerobím.Keby som sa mal pýtať, prečo ja trpím srdcovými problémami a mám AIDS, musel by som si otázku, prečo ja ?, pokladať vzhľadom ku všetkým svojim požehnaním a musel by som pochybovať o práve radovať sa z nich. Toho rana po víťazstve vo Wimbledone 1975 by som sa mal pýtať: Prečo ja? "

6: 1, 6: 1, 5: 7, 0: 3.


Ashe p o obvyklej meditáciu na stoličke pri postrannej čiare pochoduje k tej základnej. Vzpriamene. Pokojne. Nejaví známky stresu.

Dobre podáva, game získava po nádhernom forhendové volejoch pri sieti, pri ktorom zasahuje loptu hlboko pod úrovňou pásky. 1: 3.

Po chvíli v plnom behu prehadzujú Connorsa a berie mu servis. 2: 3. Diváci hučia. Outsider ukazuje: Nie, túto šancu nepustím. 3: 3. 3: 4. 4: 4.

Toľkokrát Ashe padol pod vrcholom.Teraz je však jeho psychika neochvejná. "Aby ma niekto porazil, musia hrať nad svoje možnosti, čo dnes Arthur urobil," povie po zápase suverén Connors.

ND ho zráža ďalším brejkom na 5: 4. Zbiera priame body z podania. 40-15. Mečbal. Servis sa ostro točí von z kurtu, Connors obojručným bekhendom vracia len neškodný oblúčik.

Pred Ashe ľahučké smeč zatlčie loptičku do wimbledonskej trávy, fanúšikovia už vyskakujú na nohy a kričí.

Senzácia jest do konaná. Jednoduchý záver ukrutne namáhavé púti. Ashe dvíha ruku a zatína päsť.

"Nenašiel som slabinu," uznáva po chvíli Connors a onedlho sťahuje žalobu, ktorú na Ashe podal.

bet365 stavky

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.