2017. április 11., kedd

New Orleans Superdome: veľký americký príbeh comeback

Ale tu je úžasná vec, o Superdome, prerobil opäť ako hlavné miesto pre veľké American športových podujatí: muselo zomrieť, aby život. Ak Katrina nikdy otočil cez záliv a narazila do Louisiany na posledných dňoch augusta 2005 Superdome pravdepodobne nebude stáť. To, čo bolo kedysi konštrukcia zázrak na začiatku roka 1970 sa stala irelevantné do začiatku nového storočia. Superdome bol starý, zastaraný, opotrebovaný a neefektívne. Jeho nájomníci, New Orleans Saints, hovorili pod holým nebom štadióne na rieke Mississippi alebo presťahovanie sa do iného mesta.

V deň, keď búrka hit, dve sady bankoviek sedel zastrčené v šuplíku v úrad najvyššieho manažéra S uperdome to, Doug Thornton.Jednou z nich bola štúdia pre masívne renováciu dome stojí viac ako 300 m $. Ten druhý bol diskusie o novom štadióne. Vzhľadom k tomu, rétoriku v dobe, renovácie sa zdalo nepravdepodobné. Nikto nebol budovanie štadiónov ako Superdome už nie.

"Nikdy v mojej najdivokejšie sny som si, že by sme sa tu v tejto kancelárii v tomto štadióne," uviedol Thornton v tomto týždni.

Bol sedel u toho istého rokovacieho stola vo svojej kancelárii Superdome, kde sa zhromaždili svojich zamestnancov na poslednú noc v kupole, dni po vody vyliezol a ľudia dožadovali útočisko v tribúne štadióna. Povedal im, aby trvať dlho pozrieť okolo premočené a rozbité kupoly, pretože si bol istý, že to bude ich poslednej dobe tam.V žiadnom prípade, povedal by niekto chcel, aby ju zachránil.

Teraz, o 10 rokov neskôr, keď sa rozhliadol po kancelárii, s jeho vymenovaním do polovice storočia, ako sú vystavené po dporných pilierov pokryté kamienkové kameňa a cementu half-vafle strop, a usmial sa.

"myslím, že to musí byť jeden z najväčších návratnými príbehov v americkej histórii," povedal.

hovoril o New Orleans, ale on bol tiež hovorí o Superdome. Znovuzrodenie mesta a štadióne sú takmer synonymá. V nasledujúcich dvoch týždňoch bude veľa o New Orleans v dekáde po búrke. keby sme neboli svedkami okamžité zničenie hlavného mesta USA v našom živote.Desať rokov je dobré značenie bodom pre hodnotenie pokroku.

Ale zo všetkých oživenie príbehov New Orleans, nikto by mohlo byť dôležitejšie ako prestavby štadióna, ktorý bol úkryt poslednej inštancie pre 30.000 ľudí. V dňoch, počas a po Katrine, Superdome sa stal symbolom mesta rozpadá; zhasli svetlá, strešné roztrhol, zaplavené ulice vonku robil to ostrov paniky. Oprava a znovuotvorenie to rok potom, čo Katrina odkázal všetkým, že môžu obnoviť, taky .

Thornton držal podrobný denník počas Katriny a v dňoch po. Chcel dôkladné účtovníctva, v prípade, že niekto napádal jeho rozhodnutie, keď všetko skončilo.S výročím sa blíži mu bolo čítanie z neho v poslednej dobe, nájsť sám vrhnutý späť do sparné temnote, kde každý schodisko bol kaskádové vodopád, a zápach zo strany 30,000 ľudí s nikde ísť zahltení každý pocit.

vidia líniu ľudí po celom dome čakania sa dostať dovnútra ako prvý vietor a začalo pršať. Spomína prebudení na jeho podlahe kancelárie druhý deň ráno, keď videl stromy mimo zdvojnásobil tesne predtým, než sila išla von. Stále počuje, že strašné dunenie, brúsenie zvuk, ako sa stretol s Národnej gardy veliteľmi v jeho kancelárii, beh na štadióne a sledoval s hrôzou kusmi strechy dómu páranie preč vo švíkoch.Facebook Twitter Pinterest Národnej gardy nákladné autá dopravovať obyvateľa cez povodňovej vody do Superdom e. Foto: Eric Gay / AP

On nikdy nezabudne cvrlikanie rosnička v desivé ticho, ktoré bolo Poydras Street nočné búrky ďalej, premýšľal, prečo sa šesť palcov vody na ceste nebol vyčerpaný , bez toho aby si uvedomil, že bol začiatok povodní, ktoré by predbiehanie mesto.Spomína voda stúpa, teror v tisícoch, ktorý bojoval sa dostať dovnútra kopuly, zatiaľ čo hlboko vo vnútri budovy on a strážnej miešaná držať záplavu od dosiahnutia záložný generátor nevedia, či generátor zlyhal a kopula išla úplne tmavý chaos by nasledovať ozbrojené stráže nebudú môcť ovládať.

v ruke držal skrutkovač ako strážny inžinier vyrábal provizórne 60stop hadicu, ktorá by mohla dostať palivo cez povodne na generátor. "Bude to fungovať?" Spýtal sa vojak. "Neviem, ale je to jediná šanca, ktoré sme dostali," odpovedal muž. Bolo to ako scéna z akčného filmu.Spomína na svojho úľavu, keď je hadica robil prácu.

Zo všetkého najviac si pamätá odchodu do vrtuľníka po evakuácii kopula začala dni po búrke. Pozrel na rozbité strechy, lesknúce sa jazerá, ktorá naplnila mesto a tiahla tak ďaleko, ako mohol vidieť a našiel svoj domov, ponorené ako všetci v jeho okolí s ôsmimi stôp vody.

"Je to po všetkom, "pomyslel si. "Ako môžeme vôbec obnoviť?"

Vrtuľník ho vzal do Baton Rouge. Plakal celú cestu tam.

Existujú však aj iné spomienky v denníku.Tam boli tie prvé cesty späť do dómu, oblečený v hazmat obleky, chodí so psami a mačky zanechal evakuované osoby, snaží sa pozerať okolo zrúcaniny, či štadión by mohlo byť ušetrené. Tam boli správy štrukturálnych expertov, ktorí uviedli, že by to stálo viac ako 200 m $ ale stavba by mohla byť obnovená, kým sa forma mohla byť odstránená. A potom tam bola schôdzka o štyri týždne neskôr s NFL komisár Paul Tagliabue v Baton Rouge, kde vydal znaleckého posudku.

"No, to nemôže byť rovnaké staré svätých v rovnakej starej Dome" Tagliabue mu povedal, že deň. "Musí to byť niečo iné.Toto je vaša šanca vymazať všetky negatívne obrazy Katrina "

Na prvý Thornton si pomyslel:". Môže to byť vážne? Vari, čo sme práve prešli "

Ale potom si uvedomil, že Tagliabue uvidel niečo, čo mohol, nie? Že smrť kopulu bola príležitosť pre jeho znovuzrodenie. Plány renovácie v šuplíku bude plán pre oživenie štadióne.Nebudú len prestavať Superdome; oni by ju prestavať v poriadku, čo je moderná, transformovať to z 1970 relikviu do paláca pre Super misy a Final Fours a vysokoškolských futbalových šampionátov.

A potom, keď oni robili prestavať štadión, znovuotvorenie menej ako 13 mesiacov potom, čo Katrina, New Orleans sa radoval takým spôsobom, že by sa nikdy predtým pre prestavbu športového zariadenia. V panoráma posiaty rozbitých budov, najviditeľnejšie ku s, symbolický kus, ten, ktorý vznáša ako vychádzajúceho mesiaca nad Poydras Street bol späť. Znamenalo to, že zvyšok New Orleans sa vráti rovnako.

"Niekedy sa z katastrofy prichádza príležitosť," uviedol Thornton, keď sedel vo svojej kancelárii.Za oknom bola garáž strešné parkovisko, kde pred desiatimi rokmi, vrtuľník ho vzal do Baton Rouge a myslel si bol istý, že by sa nikdy vrátiť.

"Je to klasický príbeh," povedal. "Niekedy je na niečo dobré. Môžete sa naučiť veci, a aby boli lepšie. "

Na štadión, ktorý zomrel udržiava bývania do budúcnosti, kde nikto nemôže vidieť koniec.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.